Renovatieplannen voor de wijk Blokbos

 

 

Halle, 18/12/20243 - Woonmaatschappij Woonpunt Zennevallei (WPZ), heeft plannen om eind 2024 te beginnen met de totaalrenovatie van 39 sociale woningen in de wijk Blokbos in Lot. Dit om de woningen futureproof te maken en onder meer de energiekost te verlagen via doorgedreven ingrepen. De appartementen worden voorlopig niet gerenoveerd. Om dit renovatieplan uitvoerbaar te maken is het nodig de sociale huurders te herhuisvesten naar andere woongelegenheden. Dit wordt stapsgewijs aangepakt over een periode van 4 jaar.

 

Op 22 november 2023 organiseerde WPZ een informatieavond voor alle huurders uit de wijk om de herhuisvesting in goede banen te leiden. De plannen zijn goed onthaald en de vragen van de huurders werden beantwoord. De huurders beaamden de nood aan renovatie van hun woning en hadden begrip voor de geplande herhuisvestingen. Elke huurder krijgt bij de herhuisvesting een woning of appartement die is aangepast aan de gezinsgrootte en die ligt in de gemeente of wijk van voorkeur. “Medewerkers van Woonpunt Zennevallei gaan persoonlijk langs bij de huurders die binnen het jaar moeten verhuizen. Zo kunnen ze hun vragen persoonlijk stellen en hun voorkeuren meegeven,” verklaart Bart Vranken, directeur van Woonpunt Zennevallei.

 

In 2024 zullen 6 gezinnen verhuizen. Vijf gezinnen hebben na de informatiebijeenkomst al een persoonlijk bezoek gehad. Drie daarvan geven er de voorkeur aan niet in Lot te blijven wonen. Twee gezinnen kiezen voor een verhuis binnen Lot maar staan ook open voor een verhuis buiten de deelgemeente Lot.  Andere gezinnen kunnen nog enkele jaren in hun huidige woning blijven, maar kunnen nu al bij Woonpunt Zennevallei terecht met vragen.

 

De sociale woonmaatschappij probeert haar huurders zoveel mogelijk te ontlasten en bij te staan bij de herhuisvesting. De verhuiskosten worden betaald door WPZ en er wordt rekening gehouden met de noden van de huurders. Zo kunnen huurders die niet meer kunnen traplopen, verhuizen naar een gelijkvloers appartement. “Na een eerste verwerking van het nieuws, ontvangen we vaak positieve reacties,” zegt Bart Vranken, “de oudere woningen brengen immers veel onderhoud met zich mee. Bovendien verhuizen de huurders naar appartementen of woningen die meer comfort hebben.”

 

Als gevolg van de renovatiewerkzaamheden zullen er op termijn woningen beschikbaar komen voor gezinnen met kinderen op de wachtlijst. Zo krijgen deze gezinnen de kans die de eerdere huurders ook kregen toen hun gezin in volle groei was. Nu zijn de kinderen vaak het huis uit en kunnen ze terecht in een kleinere woning of appartement die volledig voldoet aan de hedendaagse normen én aan hun specifieke noden.  Momenteel staan er 692 gezinnen met kinderen op de wachtlijst voor een sociale woning met 3 kamers in Lot.  

 

Naast de renovatiewerken heeft Woonpunt Zennevallei bouwplannen in de wijk. Het woonproject Laekenweide situeert zich net naast de woningen en omvat 40 appartementen en 16 gezinswoningen. Het project zou ten vroegste in 2027 klaar zijn. Indien het project tijdig klaar is kunnen de huurders die nog moeten verhuizen, verhuizen naar de nieuwbouw. Huurders die in tussentijd buiten de wijk zijn herhuisvest en graag in Lot waren gebleven, krijgen ook de kans om terug te keren naar de vertrouwde wijk. Zij krijgen dan een woning of appartement in de wijk, op maat van hun gezin.