Gazet van WPZ - 2023 - editie 4

 

Goeiendag Burgemeester

 

Dominik woont sinds 8 jaar in de Molenborre in Halle. Mits een beetje hulp, woont hij zelfstandig in zijn appartement. In Halle is hij alom bekend. Hij geeft een kijkje in zijn leven en zijn kersttradities.

 

Dominik

 

Dag Dominik, stel jezelf eens voor.

Ik ben 49 jaar en werk bij het maatwerkbedrijf De Floere. Daar werk ik al 30 jaar. In het begin werkte ik op de verpakkingsafdeling en nu werk ik met kabels. Ik ben van Halle en kom uit een gezin van 9 kinderen.

 

8 broers en zussen! Met wie kom je het beste overeen?

Met één van mij zussen. Wij bellen regelmatig en ze helpt mij bij allerlei zaken zoals administratie. Toch wil ik zoveel mogelijk zelf doen zodat ik de anderen niet moet belasten. Mijn zus zegt dat ik hulp moet leren aanvaarden. In het begin was dat wat moeilijk, maar nu geef ik het sneller aan. Ik word ook een dagje ouder he (lacht).

 

Woon je graag in Halle?

Ja, ik ken het hier goed. Alles is dicht in de buurt en de mensen kennen mij. Ze noemen mij de “burgemeester van de stad”. Ik spreek mensen regelmatig aan en iedereen zegt goeiendag. De mensen kennen mij ook nog van toen ik hulpkoster was in de Paterskerk bij pater Pax.

Hier in de Molenborre is het sociaal contact ook goed. Ik babbel regelmatig met de buren. Met één van mijn buren ga ik regelmatig op stap na de kerk. We gaan dan iets drinken in de brasserie bij mooi weer. Mijn buurvrouw van hier rechtover heeft ook al eens pannenkoeken gebakken en gedeeld met mij. Ik heb dan later wat zelfgemaakte soep met haar gedeeld. Ik heb wel een brede kennissenkring.

 

Zo fijn! En wat doe je als je alleen bent?

Ik kijk heel graag naar sport op tv, zowel voetbal als wielrennen. Ik fiets tegelijkertijd op mijn hometrainer. Een hele dag in de zetel zitten is niet gezond he. Ik probeer ook elke dag te gaan wandelen. Met de donkere dagen is het belangrijk dat je buitenkomt.

Ik sta ook graag in de keuken. Het beste wat ik kan maken is banketbakkersroom of pudding. Het smaakt precies zoals bij de bakker, maar ik geef mijn recept niet prijs hoor.

 

Het zijn bijna de eindejaarsfeesten, versier je je appartement dan een beetje?

Ja, ik hang kerstlichtjes op aan mijn balkon en in mijn appartement. Er staat dan ook een kleine kerstboom en een kerststal. Vooral de kerststal is voor mij belangrijk aangezien ik heel gelovig ben.

 

Hoe vier jij Kerstmis?

Ik ga bijna alle jaren naar de nachtmis. Soms vier ik met mijn zus, soms alleen. Die dag maak ik alleszins zelf geen eten. Ik ga dan ergens in de buurt eten. Ik heb een paar vaste adresjes waar ze me goed kennen. Als ik binnenkom zeggen ze “Ah de directeur, wat drink je? Een dagschotel?” Als ik daar toekom, is er gegarandeerd een leuke sfeer.

 

Heb jij kersttradities?

Ik koop ieder jaar een kerststronk met room of botercrème. Die van de Delhaize zijn super goed. Ik zet ook adventskaarsjes aan.

 

Wat wens je voor jezelf en voor anderen in 2024?

Dat ik de lotto win? (lacht) maar ik zal wat vaker moeten spelen vrees ik.

Ik heb alleszins al leuke vooruitzichten. Ik zou in 2024 op bedevaart gaan naar Medjugorje. Dat is een dorp in Bosnië-Herzegovina waar ik al een aantal keren naartoe ben gegaan. Ik zou nu samen gaan met mijn broer, want alleen gaat dat niet. Je moet ook veel stappen en een goede conditie hebben.

Voor de rest wens ik dat er een beetje minder oorlog zou zijn. Vooral als het om kinderen gaat, raakt mij dat. Een beetje vrede zou welkom zijn.

 

 

Reporter - Caroline​​​​​​​

 

 

 

 

Lees hier de volledige gazet (pdf)

 

Lees hier de vorige edities van de gazet (link)