Gazet van WPZ - 2023 - editie 3

 

Geknipt voor de job

 

Kapster Brigitte van de Grote Kapellaan in Alsemberg verhuist dit najaar. Ze vertrekt uit haar sociale woning en het kapsalon die ze van Woonpunt Zennevallei huurde. Ze gaat nu wonen en werken op éénzelfde plek: een droom die uitkomt.

 

Brigitte

 

Dag Brigitte, heb jij altijd kapster willen worden?
Ja, ik wist dat al van in de kleuterschool. Al mijn barbiepoppen hadden geen haar meer. Ik wou knippen he (lacht). Mijn moeder had graag gewild dat ik iets “hoger” studeerde, maar ik wist wat ik wou. School interesseerde mij niet echt tot ik aan de kapsteropleiding ben begonnen. Vanaf dan was ik geen enkele dag afwezig. Ziek of niet, ik ging naar school. Ik wou niets missen.


Ook vandaag heb ik die passie. Ik had in juli een week verlof en ik heb mij toen eigenlijk verveeld. Toen ik terug aan het werk was, had ik weer energie. Ik ben wel moe aan het einde van de dag, maar ik haal er veel voldoening uit.

 

Ga je zelf graag naar de kapper?
Ik doe mijn haar meestal zelf. Ik ga ook liever niet naar een andere kapper. Ik heb dan zelf de controle niet (lacht).

Als kind knipte mijn mama mijn haar. Wij gingen niet naar de kapper omdat we het niet breed hadden. Mijn mama deed dat ook graag. Eén keer ben ik als kleuter wel naar de kapper moeten gaan omdat ik in mijn eigen haar had geknipt. Ik wou kapster spelen, maar dat was geen goed idee.

 

Wat vind jij het leukste aan jouw job?
Sociaal contact. De mensen delen heel veel en ik kan soms ook mijn hart luchten. Ik vind het ook heel leuk wanneer ik zie dat mijn klanten met een goed gevoel vertrekken. Ze voelen zich mooi. Soms denk ik bij mijzelf: “Waw, heb ik dat gedaan?”

 

Hoe ben je met je eigen kapsalon begonnen?
Ik werkte voordien in een kapsalon als werkneemster, maar ik voelde mij daar niet meer op mijn plaats. Ik wou voor mijzelf werken, zonder baas. Ik wist dat er in de wijk vroeger een kapsalon was in de het gebouw van Woonpunt Zennevallei (WPZ). Dat stond leeg. Ik heb er lang over getwijfeld om contact op te nemen met WPZ. Uiteindelijk ben ik ervoor gegaan en mocht ik van WPZ starten. Ik heb al mijn spaarcenten voor het kapsalon gebruikt en ik dacht “We zien wel wat er van komt”. Het is uiteindelijk beter uitgedraaid dan verwacht.

 

Wat was het moeilijkste bij die overstap?
Het is durven he. Ik heb geleerd dat je soms gewoon moet proberen in het leven. Ook al schrikt het je af. Als het niet lukt, dan heb je het toch geprobeerd. Anders vraag je je heel je leven af “Wat als?” en heb je misschien spijt.

Ik ben ook dankbaar voor mijn vriend. Het is dankzij hem dat ik de stap heb gezet. Hij geloofde in mij en steunde mij. Dat was wat ik nodig had.

 

Wat maakt jouw kapsalon anders dan de anderen?
Ik wil dat mijn kapsalon huiselijk en warm aanvoelt. Bij mij zijn klanten meer dan gewoon een klant. Ik ben mijn eigen zaak gestart omdat ik dit graag doe en mensen wil helpen. Mijn klanten zijn mensen waar ik aan gehecht ben. Als ik hoor dat iemand overleden is, dan raakt mij dat. Ik ben daar soms niet goed van. Ik ben ook gestart met het idee: iedereen heeft het recht om er goed uit te zien.

 

Je hebt het kapsalon in dit appartementsgebouw nu al een paar jaren kunnen huren. Toch wist je dat het maar iets tijdelijk was. Binnen een paar jaren wordt het gebouw afgebroken. Wat was jouw plan?
Er was onzekerheid over hoe lang ik hier kon blijven. Ik was al vroeg aan het nadenken over de volgende stap.
Ik heb gezocht naar een woning met een handelsruimte maar dat heb ik niet gevonden. Op een bepaald moment was er in de buurt een bouwgrond te koop. Opnieuw dacht ik “Dit durf ik niet”, maar mijn vriend heeft me gesteund en veel geholpen met de bouw. Na 1 jaar stond het huis er. Het was wel zwaar. Ik heb mee de stenen gelegd. Na een dag werken, ging ik naar huis om eten te maken en nadien werkte ik mee op de werf tot ’s avonds laat. Dat was maanden aan een stuk. Let op, de woning is nog niet helemaal af. Dat is voor de komende jaren.

 

Hoe kijk je terug op de samenwerking met Woonpunt Zennevallei?
Dankzij mijn sociale woning heb ik kunnen sparen. Ik heb aan mijn toekomst kunnen werken. Daarnaast heb ik ook de kans gekregen om mij eigen zaak te starten. Op de privémarkt zou het financiële risico te groot zijn geweest. En nu maak ik mijn droom waar: mijn zaak en mijn woning op éénzelfde plek.

 

Het kapsalon van Brigitte verhuist naar Houtveldlaan 5,1652 Asemberg.

 

Reporter - Caroline​​​​​​​

 

 

 

 

Lees hier de volledige gazet (pdf)

 

Lees hier de vorige edities van de gazet (link)