Gazet van WPZ - 2022 - editie 3

 

Werken aan de toekomst

 

Georges is 56 jaar en werkt voor Pro Natura. Hij woont in de wijk Nieuw-Rodenem in Halle waar zijn broer regelmatig op bezoek komt. In zijn vrije tijd speelt hij graag op de playstation en kijkt hij naar wielerwedstrijden. Tijdens carnaval Halle zal je hem thuis niet vinden. Dat zijn voor hem zijn jaarlijkse hoogdagen.

 

Onlangs werkte Georges mee aan de bouwdag van het klimaatproject in Nieuw-Rodenem. De stad Halle wilt er de komende jaren een wijk van maken met meer groen, een beter waterbeheer en meer sociaal contact. Met andere woorden, een wijk die bestand is tegen de toekomst!

 

 

Dag Georges, je woont nu al 18 jaar in deze wijk. Ik neem aan dat je hier graag woont?


Ja, het is hier rustig en ik ben op mijn gemak. Ik heb ook geen last van mijn dichte buren. Zo is mijn bovenbuurvrouw eens komen waarschuwen dat ze wat lawaai gingen maken 's avonds tijdens de eindejaarsfeesten. Voor mij is dat geen probleem, ik maak ook af en toe lawaai. Ze gaf me zelfs een fles wijn om me te bedanken, maar dat moet voor mij niet. Ik help haar ook met het buitenzetten van het karton.

 

Fijn dat je zulke kleine dingen voor elkaar doet. Kom je nog goed overeen met andere buren?


Eddy Merckx is een kameraad van mij. Neen, niet de coureur (lacht), wel een buur die hier niet onopgemerkt voorbijgaat. Hij gaat meestal schaars gekleed, of het nu zomer of winter is. Het is een toffe gast, we gaan soms bij elkaar langs voor een kop koffie.

 

Wat houdt je werk bij Pro Natura in?

Ik werk eigenlijk een hele dag in het groen: gras maaien, hout zagen, aansluitingen maken. Ik geef ook workshops aan volwassenen en kinderen over het maken van insectenhotels en zaadbommen. Met de hoge temperaturen van deze zomer mochten we vroeger starten met onze werkdag, want anders is het niet te doen. Ik heb deze zomer een hitteslag gehad en ben zelfs gebeten door een wespspin. Ik had dat nog nooit eerder gezien, dat kwam hier vroeger niet voor!

 

Eigenlijk is de klimaatverandering al voelbaar voor jou. Ben je hier bewust mee bezig?

Neen, eigenlijk niet. Ik doe wel alles te voet of met het openbaar vervoer.

 

En je hebt recent meegedaan aan de bouwdag van het klimaatproject 'Rodenem'. Hoe ben je daar in terechtgekomen?

Dat was toevallig. Ik was naar de Ronde van Frankrijk aan het kijken op TV. Ik hoorde lawaai buiten en aangezien ik nieuwsgierig ben van aard, ben ik gaan kijken. Ik herkende een collega vanop het werk. Ze vroeg mij of ik wou meehelpen met het bouwen van allerhande installaties zoals bloembakken. Ik help graag waar ik kan en doe zulke zaken al op het werk, dus ik zei ja! Naast de bloembakken, hebben we banken gemaakt van paletten. Er werd een petanquebaan aangelegd en nu staat er ook een barbecue. Die is al een paar keer gebruikt.

 

De verschillende installaties in jouw wijk hebben als doel om te tonen hoe de wijk anders en beter kan. Wat vind jij ervan?
Ik vind het heel tof. Ze mogen dat meer doen, er is plaats genoeg. Ik ben bijvoorbeeld zelf al gaan zitten op de banken met een boekje, dat vond ik gezellig. Mijn enige zorg is dat het voor afval kan zorgen en dat de mensen het niet goed onderhouden. Momenteel verloopt dat wel goed, maar ik hou het in het oog.

 

Wil je zelf je mening geven over de installaties in de wijk? In oktober volgt een evaluatiemoment. De inwoners van de wijk krijgen hiervan nog een flyer in de bus. Heb je zelf al leuke momenten beleefd met de barbecue, de petanque of iets anders? Stuur je foto's door naar communicatie@halle.be
 

Meer info over het project zelf vind je op www.halle.be/klimaatwijken-halle

 

 

Reporter - Caroline​​​​​​​

 

 

 

Lees hier de volledige gazet (pdf)