Gazet van WPZ - 2022 - editie 2

 

Gangmaker en mooimaker van dienst

 

K3 zingt al een tijdje dat liefde "een waterval" is, maar eigenlijk zouden ze beter zeggen "Katrien is een spraakwaterval". Wie Katrien uit de Willemskouter in Dworp kent, weet dat je bij haar altijd terechtkan voor een gezellige babbel. Ondanks haar broze gezondheid is ze een vat vol levenslust en positiviteit. Die wil ze delen met haar medemens door te zorgen voor haar wijk. Ze gaat de strijd aan tegen zwerfvuil en onkruid en heeft hiervoor haar redenen.

 

 

Hey Katrien, stel jezelf eens voor!

Ik ben 59 jaar, alleenstaande en moeder van 2 volwassen kinderen. Als het slecht weer is dan schilder ik canvassen. Heel mij huis staat vol. Maar van zodra het droog is, ben ik buiten. Ik heb lucht nodig, ik heb de natuur nodig. Ik hou mij vooral bezig met mijn planten en mijn tuin en ik ga graag "wandelen" met mijn bike. Dat is een rolstoel met een fiets aan gekoppeld. Ik zeg wandelen maar eigenlijk rijd ik soms tot 28 KM per uur. Dat geeft een echte kick! (lacht)

 

Ik heb ook gehoord dat je een echte "mooimaker" (iemand die zwerfvuil opraapt) bent? Hoe is dat begonnen?

Ik heb gereageerd op een advertentie in de Randkrant. De gemeente zocht vrijwilligers en op dat ogenblik had ik nog een elektrische rolstoel en mijn assistentiehond. Toen was het nog fysiek mogelijk voor mij om de straten op te ruimen met een knijptang. Nu gaat dat niet meer en ruim ik vooral op in de wijk. Ik vind van alles terug: plastic, blikjes, mondmaskers en sigarettenpeuken. Meestal doe ik het wekelijks maar peuken moet ik bijna dagelijks oprapen. Ik rook zelf, maar ik ga dat nooit op de grond smijten.

 

Je doet zelfs meer dan dat zag ik…

Ja, ik haal ook takken en bladeren weg van de paden en trek onkruid uit. Ik vervang dat hier en daar door leuke planten en bloemen. Ik heb een hele goede relatie met de groendienst van de gemeente. Als ik snoeiwerk heb, dan maak ik een grote hoop. Ik bel naar hen en de dag nadien komen ze dat met alle plezier oprapen. Dat is een werkje van 3 minuten, maar op die manier blijft het niet liggen.

 

Bravo voor die inzet! Waarom doe je dat eigenlijk allemaal?

Er zijn meerdere redenen. Ten eerste heb ik het graag proper. Ik ga niemand verplichten om zijn stoep proper te maken, maar ik denk dat het voor iedereen aangenamer is als de straten er proper bij liggen. En als er geen vuil ligt, gaat de drempel al hoger zijn om er zijn eigen vuil bij te gooien.

 

Verder vind ik het belangrijk dat we zorg dragen voor het milieu, voor onze toekomst. Mensen beseffen niet dat sigarettenpeuken jaren kunnen blijven liggen en dat geldt ook voor de mondmaskers.

 

Nog een reden is dat het gezond is voor lichaam en geest. Vitamine D krijg je gratis van de zon en mijn stress gaat weg door met plantjes bezig te zijn. Het is voor mij mijn dagelijkse dosis aan beweging.

 

En een laatste reden is dat ik op die manier misschien een babbeltje kan slaan met de buren. Ik woon alleen, dus je moet sociaal contact soms zelf gaan opzoeken.

 

En heb je dan een goede band met je buren?

Ik heb wel een aantal dichte buren, maar het zou fijn zijn als iedereen vriendelijk goeiendag tegen elkaar zou zeggen. Dat vrolijkt op en kost niets! Ik zou heel graag in de toekomst eens een buurtfeest of een garageverkoop organiseren omdat je de mensen dan meer bij elkaar brengt. Ik weet niet of het zou aanslaan, maar ik kan maar proberen. Zelfs een zomeraperitief zou al leuk zijn. Iedereen brengt een fles mee en wat chips en hup, het is georganiseerd.

 

Dat zou inderdaad een leuk initiatief zijn. Ik zeg: doen! Ik heb nog twee kleine vraagjes voor onze lezers. De zomer staat voor de deur. Heb jij misschien een tip voor een leuke uitstap?

Ik raad iedereen aan om het prachtige domein van Huizingen te bezoeken. Als inwoner van de gemeente is het gratis. Het park is heel mooi aangelegd. De kinderen kunnen hun hart ophalen in de speeltuin. Er zijn dieren, er is daar een stiltebos en blindentuin. Je kan een boottocht doen en minigolfen, er is voor elk wat wils! Het is naast de deur en gemakkelijk te bereiken. Ik ga er dus heel vaak naartoe.

 

Heb je nog een boodschap voor de mensen?

Carpe diem (=pluk de dag). Wees blij dat je gezond bent, wees blij met de kleine dingen. Het is niet gemakkelijk om altijd positief te zijn, maar je moet weten dat er na regen altijd zonneschijn komt.

 

Reporter - Caroline​​​​​​​

 

 

 

Lees hier de volledige gazet (pdf)