Huurpremie

 

Vlaamse huurpremie

 

De huurpremie helpt private huurders die al meerdere jaren op de wachtlijst staan voor een sociale huurwoning. Je krijgt met andere woorden een financiële hulp om je huur te betalen.

 

Om deze huurpremie te krijgen moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Een paar hiervan zijn:

 

  1. Je huurt een private woning als hoofdverblijfplaats in het Vlaamse Gewest. Je huurcontract is volgens de Woninghuurwet of volgens het Vlaamse Woninghuurdecreet voor contracten vanaf 1 januari 2019.
  2. Je staat al minstens 4 jaar ononderbroken ingeschreven op de wachtlijst voor een sociale huurwoning bij een sociale huisvestingsmaatschappij die actief is in de gemeente waar je woont.
  3. Het geïndexeerd inkomen van de kandidaat-huurder mag niet te hoog zijn.
  4. De maximale huurprijs van de woning mag niet te hoog zijn.

 

Let op, deze premie is enkel voor kandidaten op de wachtlijst. Je hebt geen recht op de premie als je woont in een sociale huurwoning, in een woning van een sociaal verhuurkantoor (SVK) of in een Vlabinvestwoning.

 

Meer informatie over de Vlaamse huurpremie vind je op de website van Wonen Vlaanderen (link)

 

 

Huurpremie Halle

 

De stad Halle gaat een eenmalige huurpremie toekennen aan private huurders die al tussen twee en vier jaar op de wachtlijst staan voor een sociale huurwoning.

Alleen wie een private woning huurt als hoofdverblijfplaats in Halle en er gedomicilieerd is, kan de huurpremie aanvragen.

Het gaat om een bedrag van maximaal 300 euro. Het stadsbestuur wil zo gezinnen die al een tijd wachten op een sociale woning wat extra financiële ademruimte geven.

 

Wat moet je doen? Helemaal niets! Gezinnen die hier recht op hebben, krijgen een brief.

 

Meer info over de premie vind je op de website van Halle (link).