Ik wil een andere sociale woning huren

Je woont bij ons, maar je wilt graag verhuizen. Dan mag je een andere woning vragen die beter past bij jouw behoeften . Dat noemen we een "mutatie".

 

Soorten mutatie

 

Prioritaire mutatie

In sommige gevallen kan je voorrang genieten als je van woning wilt veranderen. We spreken dan van een gewettigde of prioritaire mutatie. Dankzij deze voorrang kom je bovenaan de wachtlijst terecht (samen met andere huurders die van eenzelfde prioriteit genieten). Een gewettigde mutatie kan om 3 redenen:

1) Bij onderbezetting van de woning. Zie "Ik woon te groot (link)"

2) Bij natuurlijke uitbreiding van het gezin. Dit is bijvoorbeeld het geval als er een kind wordt geboren. Let op, er is geen prioritaire mutatie als een partner komt inwonen met zijn/haar kinderen.

3) De woning is niet langer aangepast omwille van de fysieke moeilijkheden van 1 van de bewoners. Dit gaan enkel om lichamelijke beperkingen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je niet meer in staat bent om de trappen op te gaan. Een aanvraag voor dergelijke mutatie dient steeds gestaafd te worden door een attest van de geneesheer-specialist.

 

Gewone mutatie

Een gewone mutatie kan om elke andere reden worden aangevraagd. Deze aanvraag zal echter zonder prioriteit behandeld worden. Dit wil zeggen dat je tussen de andere kandidaten op de wachtlijst komt te staan. Enkel het lokaal toewijzingsreglement zal er hier voor zorgen dat je een streepje voor hebt.

 

De mensen komen dus tussen de andere kandidaten op de wachtlijst te staan en krijgen een prioriteit volgens het lokaal toewijzingsreglement.

 

Problemen met de buren geven geen aanleiding tot een gratis of prioritaire mutatie !

 

 

Wat moet je doen?

Je vult hiervoor documenten in en je schrijft je zo opnieuw in als kadidaat-huurder.  Zie "Hoe stel ik mij kandidaat? "   

Je komt dan op de gewone wachtlijsten terecht. Dit betekent dat je niet altijd meteen een nieuwe woning zal toegewezen kregen. Het kan soms even duren voordat een gepaste woning vrijkomt.