Onderbezet wonen (sociale huur)

Je mag als huurder één slaapkamer meer hebben dan het aantal bewoners. Het je twee of meer slaapkamers te veel? Dan woon je onderbezet. Dit is niet toegelaten.

Voorbeeld: je woont alleen in een pand met 3 slaapkamers. Wit wil zeggen dat je 2 slaapkamers extra hebt. Dit is 1 slaapkamer teveel en mag dus niet.

Wat mag er wel? Je woont als koppel samen met 1 kind in een woning met 4 slaapkamers. Je hebt in dit geval 4 slaapkamers voor 3 inwoners. Dit is dus maar 1 slaapkamer extra en is dus toegelaten.

 

Wat kan je doen? 

Je kan je inschrijven voor een kleinere woning.  Je kiest dan zelf de wijk en het type woning. Maak daarvoor gerust een afspraak met een medewerker van de klantendienst.

Als je dat niet doet, zal Woonpunt Zennevallei je een aanbod geven op maat :

 

  • Rationeel (juiste grootte) voor je gezin
  • Maximaal 5 kilometer van je woning nu
  • De kostprijs is even hoog of lager dan de kostprijs nu

 

Als je niet wil ingaan op het eerste aanbod, dan krijg je na minimaal 3 maanden opnieuw een aanbod. Als je het tweede aanbod ook niet aanvaardt of niet reageert op dit aanbod, dan moet je verplicht een onderbezettingsvergoeding betalen of krijg je je opzeg, naargelang je contract voor 1 maart 2017 of vanaf 1 maart 2017 is gesloten.

 

Contract voor 1 maart 2017: onderbezettingsvergoeding 

Voor elke slaapkamer teveel betaal je verplicht 31,00 euro/maand. Dit wordt bijgerekend bij de maandelijkse huurprijs en de kosten.

 

Contract vanaf 1 maart 2017: opzeg

Je huurcontract zal stopgezet worden.

 


Denk er aan

Verhuizen hoeft geen negatief verhaal te zijn. Denk er aan dat een grote woning vaak meer onderhoud en energiekosten vergt dan een kleinere woning. Bovendien staan er heel wat gezinnen met kinderen op de wachtlijst. Dankzij de verhuis kunnen zij sneller een woning toegewezen krijgen op hun maat.