Boek: "Een verhaal van mensen"

Om de 100 jaar van Woonpunt Zennevallei te vieren, brengen wij een boek uit. In dit boek vertellen wij over de geschiedenis van onze maatschappij. 

 

In totaal heeft Woonpunt Zennevallei rond de 3000 woningen gerealiseerd. We hebben als maatschappij mee vorm gegeven aan de omgeving.

 

In de beginjaren bouwden we vooral voor arbeiders dicht bij industriezones. Ook grote gezinnen kregen een plek bij WPZ. Doorheen de jaren is dit veranderd. We bouwen nu ook in de stadskern opdat onze huurders gemakkelijk toegang hebben tot alle voorzieningen.

 

In het boek maak je bovendien kennis met verschillende van onze huurders: Pulchérie uit SintGenesius-Rode, Suzan en Raymond uit Halle, Romain en Ilka uit Alsemberg. Ze vertellen hoe zij wonen en wat ze hebben meegemaakt in onze wijken. Ze maken deel uit van onze geschiedenis. Want Woonpunt Zennevallei, dat is vooral een geschiedenis van mensen!

 

Lees hier het boek "100 jaar Woonpunt Zennevallei" (link)

 

 

 

 

Buurtfeesten

In 2020 werd Woonpunt Zennevallei 100 jaar. We hadden dit graag samen met jullie gevierd tijdens onze buurtfeesten. Door de coronacrisis moesten wij deze feesten jammer genoeg annuleren. 

 

 

 

Artikel Info Halle

 

We staan met onze 100 jaar in het stadsmagazine van Halle (pdf) op p18. Lees hieronder het artikel:

 

 

100 jaar thuis in eigen streek

 

Woonpunt Zennevallei (WPZ) maakt al 100 jaar werk van sociale huisvesting. De maatschappij heeft een geschiedenis rijk aan bakstenen, mensen en verhalen. Een geschiedenis die kronkelt langs de Zenne.

 

In 1920 beslisten verschillende gemeenten, industriëlen en burgers om samen een huisvestingsmaatschappij op te richten. Dat was de voorloper van Woonpunt Zennevallei. Ze zorgde voor arbeiderswoningen in de buurt van de fabrieken in Buizingen, Ruisbroek, Lembeek, Huizingen en Lot.

 

Een gezicht geven aan de streek

 

Vogelweelde 1967

 

Woonpunt Zennevallei heeft onze streek mee vorm gegeven. Ze bouwde nieuwe wijken zoals Vogelweelde (jaren ’50), Rodenem (1970) en Windmoleken (jaren ’80). Daarnaast blies ze ook nieuw leven in vervallen buurten. Zo was Molenborre lang een verloederde plek in het Halse stadscentrum. Dat veranderde toen Woonpunt Zennevallei er meer dan 90 woningen bouwde en haar kantoren er vestigde. De lange waterpartij voor het kantoor stelt trouwens de oude Zenne voor. Die liep vroeger dwars door de stad. En het water verwijst uiteraard ook naar de naam van de maatschappij.

 

Vogelweelde 1967

 

 

 

 

 

Zoveel woningen, zoveel mensen

In 100 jaar tijd heeft WPZ al ontelbare huurders en kopers zien komen en gaan. Sommige huurders, zoals Maria, zijn er van in het begin bij: “Ik was vier jaar toen we hier zijn komen wonen. Mijn vader werkte in de zijdefabriek. Mijn moeder deed het huishouden en ik ging naar het gemeenteschooltje in de Groenstraat in Buizingen. Ik ben hier groot geworden. En ik ben hier gelukkig. Ik ken de mensen rondom mij al jaren. ‘t Zijn vrienden.”

 

De meeste huurders huren maar voor een korte periode bij de maatschappij. Alleenstaande mama Nele bijvoorbeeld. Zij woont in een Vlabinvest-woning van Woonpunt Zennevallei. Deze woningen zijn er voor wie een laag tot gemiddeld inkomen heeft. Na enkele maanden huren, kon Nele een woning aankopen. “Iedereen zegt dat Belgen geboren worden met een baksteen in hun maag. Ook ik droomde van een eigen plek, hier in de streek. Ik werk immers in Halle en de kinderen gaan hier naar school. Een nieuwbouw was echter onbetaalbaar voor mij, maar via Vlabinvest lukte het wel.”

 

Kwaliteitsvol en betaalbaar wonen

Woonpunt Zennevallei zet volop in op kwaliteitsvolle en betaalbare woningen in Halle en omstreken. Dat kunnen nieuwe projecten zijn, maar de maatschappij maakt ook werk van het energiezuinig maken van bestaande woningen. En dat is een uitdaging waar we allemaal voor staan!